Home | Genealogie Home | Bekijk de Eyckerman stamboom.

Eyckerman in België

Vanuit Hamme, waar nog steeds veel Eyckerman'en wonen heeft de familie zich verspreid naar hoofdzakelijk Antwerpen, Charleroi en Leuven.

Naar Antwerpen: Sinds 1890 en tot de dag van vandaag verkopen Petrus Eyckerman en Cecilia de Lentdecker en hun afstammelingen kleine gereedschappen en ijzerwaren aan de Sint-Jorispoort 8 in Antwerpen (In 't Zonneke). Petrus verhuisde nog niet onmiddelijk naar Antwerpen vermits al zijn kinderen (tot 1901) nog in Hamme - Kaaldries geboren zijn. Zijn zonen Arthur en Petrus bleven in Hamme wonen, maar zijn zoon Albert verhuisde wel naar Antwerpen en zijn tak nam de ijzerwinkel over.
Zijn zonen Albert en Pierre stichtten ook een ijzerzaak op het kruispunt van de Leopoldslei en de Bredabaan 337 in Brasschaat in een merkwaardig gebouw uit 1928 (zie foto hieronder).

Brasschaat, Bredabaan 337. Voormalige lokatie van de ijzerzaak Eyckerman.

In datzelfde gebouw zat ook de Post van 1928 tot 1973 en de politie van 1952 tot 1997. Tegenwoordig is dit een bankkantoor. In 1952 verhuisde deze zaak naar een handelspand verder op de Bredabaan. [Bron: Gazet van Antwerpen, 03-02-2000]
Na eerder al een zaak te hebben opgestart in ijzerwaren, openden midden jaren '50 broers Albert en Pierre Eyckerman (zonen van de eerder genoemde Albert) de zaak 'Grasgroen', gespecialiseerd in grasmachines, kettingzagen en 'hofgerief', langs de Bredabaan in het centrum van Brasschaat. De winkel verhuisde in 1976 naar de Bredabaan 1301 en in 1996 naar de Kapelsesteenweg 127 in Ekeren. [Bron: Motorland Eyckerman]
De familie bleef in dezelfde sector en bezit nu ook een ijzerwarenwinkel in de Veldstraat 2 A in Brasschaat en Pro-Garden, een winkel van tuinmachines, op de Heislagsebaan 5 in Maria-ter-Heide (Brasschaat).

Naar Charleroi: Ter illustratie: in 1910 werken 338 Hammenaars (waaronder 20 vrouwen) buiten Hamme, 18,9% daarvan pendelt naar Montignies-Sur-Sambre waar men bedrijvig is in de mijnbouw en de metaalsector. [Bron: Sofie Buyse (1997), De Touwslagerij te Hamme. Scriptie RUGent.].
Ik moet dit nog verder uitzoeken, maar vermoedelijk gingen Francois Eyckerman, zoon van Emmanuel en Clara De Wael en o.a. grondwerker van beroep, en zijn vrouw Juliana Verbeke omstreeks 1900 in de mijnen werken (hun zoontje Bernard die slechts 4 maanden oud is geworden werd in 1906 geboren in Gilly bij Charleroi). Francois keerde terug naar Hamme, maar zijn broer Bernard die ook in de mijnen ging werken zou er blijven wonen. Hij werd de stamvader van de huidige familietak in Charleroi.
Later, rond 1945, verhuisden François Vincent Eyckerman (vermoedelijke zoon van Petrus Franciscus Josephus en Irma Verschelden) en zijn vrouw Anne Sergier naar Charleroi. Hun nakomelingen wonen er nog steeds in de buurt. [Bronnen: Erica Genot, kleindochter van François en Anne; Anne-Marie Eyckerman, dochter van François en Anne]

Naar Leuven: Arthur Eyckerman, zoon van Pierre (die in Antwerpen werkte en voor WOII een tijdje in Borgerhout woonde met zijn vrouw Rachel Fierens, maar tijdens de oorlog terugvluchtte naar Hamme), ging vanuit Hamme achtereenvolgens in Wilrijk en in Mortsel wonen. In 1977 verhuisde hij met zijn kinderen van Mortsel naar Leuven omdat dit dichter bij de plaats van tewerkstelling was.

Wie meer informatie heeft over de verspreiding en geschiedenis van de familie:
vertel het mij.


Gebaseerd op het rijksregister van 1998:

Bron: www.familienaam.be
Bron: www.sopres.be